Aules STEAM: la robòtica educativa de LEGO i l'aplicació creativa a l'aprenentatge per projectes, Campus de Mundet UB, Barcelona
El curs certificat per professors de 20 hores coordinat per l'ICE de la UB al Campus de Mundet UB de Barcelona,
Aules STEAM: la robòtica educativa de LEGO i l'aplicació creativa a l'aprenentatge per projectes, tracta d'ajudar a incorporar els aspectes de la programació i el pensament lògic a l'aprenentatge basat en projectes. Les activitats amb robòtica educativa tenen moltes característiques que les fan extremadament atractives i són una molt bona forma de promoure la passió per la ciència, la tecnologia, la enginyeria, les matemàtiques i l'art (les matèries STEAM) des d'edats molt primerenques, impulsant un aprenentatge basat en projectes, en el joc i la cooperació ("learning by doing" i "learning by playing"). L'objectiu d'aquest curs per professors és iniciar-se i aprofundir en la tecnologia de la robòtica educativa utilitzant LEGO, experimentar l'ús de la programació, dels sensors i motors, i la seva relació amb matèries com: la física, les matemàtiques, la geometria, la enginyeria, la lògica, la tecnologia i la ciència, les ciències socials i l'art en general, i descobrir recursos per aplicar-los amb els alumnes en un aprenentatge creatiu, motivador i transversal. El curs ajuda als assistents a conèixer i practicar la tecnologia, el llenguatge de programació i les relacions entre els components del robot, desenvolupant un projecte per la seva aula (o millorant un projecte seu existent). També permet descobrir i proposar exemples transversals d'aprenentatge basat en projectes on l'ús de metàfores, sempre molt present en tots els exercicis, és una eina fonamental per desenvolupar les idees, realitzar projectes més rellevants i utilitzar la robòtica per explicar històries significatives. Els professors i professores treballen col·laborativament en grups d'interessos similars. A mida que avança el curs, es fa una reflexió sobre la pràctica i l'adquisició de competències, treballant simultàniament els aspectes pedagògics i tecnològics per tal d'aprofundir en les eines actuals i la necessitat de començar a "aprendre" de forma diferent, potenciant l'experimentació i la necessitat de cometre errors per aprendre de forma molt més eficient, divertida i motivadora.
The 20 hours certified teachers' course organized by the Barcelona University's Education Sciences Institute at UB Mundet Campus of Barcelona, STEAM classroom: LEGO educational robotics and its creative application to project based learning, helps to incorporate programing and logic thinking into project based learning. Educational robotics activities have many features that make them extremely attractive, and are a very good way to promote passion for science, technology, engineering, mathematics and art (STEAM subjects) from a very young age fostering project based learning, learning by doing, by playing and by cooperating. The goal of this teachers' course is to get introduced or go deeper into the LEGO educational robotics technology, experiment the use of computer programing, sensors and motors and their relationships with subjects like physics, mathematics, geometry, engineering, logic, technology and science, social sciences and art in general, and discover resources to apply them with the students in a creative, motivating and transversal learning. The course helps participants to learn and practice with the technology, the programing language and their relationships with the components of the robot, by developing a project for their classroom (or improving an existing project). It also allows discovering and proposing transversal examples of project-based learning where the use of metaphors, always very present in all the exercises, is a fundamental tool to develop ideas, undertake more relevant projects and use robotics to explain meaningful stories. The teachers work in collaboration within groups of similar interests. As the course progresses, a reflection on the practice and the acquisition of competences is made, considering simultaneously the teaching and the technological aspects to deepen into the present tools and the need to start to "learn" in a different way, strengthening experimentation and the need to make mistakes to learn in a much more efficient, fun and motivated way.
El curso certificado para profesores de 20 horas coordinado por el ICE de la UB en el Campus de Mundet UB de Barcelona,
Aulas STEAM: la robótica educativa de LEGO y su aplicación creativa al aprendizaje por proyectos, trata de ayudar a incorporar los aspectos de la programación y el pensamiento lógico al aprendizaje basado en proyectos. Las actividades de robótica educativa tienen muchas características que las hacen extremadamente atractivas, y son una muy buena forma de promover la pasión por la ciencia, la tecnología, la ingeniería, las matemáticas y el arte (las materias STEAM) desde edades muy tempranas, impulsando un aprendizaje basado en proyectos, en el juego y la cooperación ("learning by doing" y "learning by playing"). El objetivo de este curso para profesores es iniciarse y profundizar en la tecnología de la robótica educativa de LEGO, experimentar el uso de la programación, de los sensores y motores, y su relación con materias como: la física, las matemáticas, la geometría, la ingeniería, la lógica, la tecnología y la ciencia, las ciencias sociales y el arte en general, y descubrir recursos para aplicarlos con los alumnos en un aprendizaje creativo, motivador y transversal. El curso ayuda a los asistentes a conocer y practicar la tecnología, el lenguaje de programación y las relaciones entre los componentes del robot, desarrollando un proyecto para su aula (o mejorando un proyecto existente). También permite descubrir y proponer ejemplos transversales de aprendizaje basado en proyectos donde el uso de metáforas, siempre muy presente en todos los ejercicios, es un instrumento fundamental para desarrollar ideas, realizar proyectos más relevantes y utilizar la robótica para explicar historias significativas. Los profesores y profesoras trabajan colaborativamente en grupos con intereses similares. A medida que avanza el curso, se hace una reflexión sobre la práctica y la adquisición de competencias, trabajando simultáneamente los aspectos pedagógicos y tecnológicos para profundizar en los instrumentos actuales y la necesidad de empezar a "aprender" de forma diferente, potenciando la experimentación y la necesidad de cometer errores para aprender de forma mucho más eficiente, divertida y motivadora.